maanantai 21. marraskuuta 2011

8 - Keskikokoinen koira tuottaa enemmän päästöjä kuin keskikokoinen maasturi

Kukapa olisi arvannut, että perheen oma muru - se pehmeä murri - on oikeasti varsinainen ilmastohirmu. Lemmikit ovat useimmiten lihansyöjiä ja keskikokoinen koira pistääkin poskeensa vuodessa helposti yli 150 kiloa lihaa. Monta kertaa enemmän kuin ihminen. Lihan tuottaminen ja muu jäte tekee länsimaisista lemmikeistä pahempia saastuttajia kuin keskivertoaasialainen.

Pilke silmäkulmassa kirjoitettu kirja Time To Eat The Dog esittelee laskelmia kotieläinten energiankulutuksesta. Kirjan käyttämä malli on ns. globaali hektaari eli gha. Tämä tarkoittaa sitä maa-alaa, joka valjastetaan palvelemaan vuodessa itse kunkin energiankulutusta.

Kirjan mukaan lemmikeillä on seuraavat energiantarpeet: 

Koira - 0.85-1.5 gha
Kissa - 0.15 gha
Kultakala - 0.00034 gha

Kuten Justin Wrowlatt kirjoitti blogissaan, on koiran vuotuinen ruokintaan vaadittava energiankulutus siis suurempi kuin esimerkiksi 4-litraisella maasturilla ajetut 10 000 kilometriä.

Tämä vertailu otti kuitenkin huomioon ainoastaan ruoan valmistukseen kuluvan energian ja maa-alan. Jos huomioidaan myös kissoista syntyvä muu jäte kuten kissanhiekka ja tyhjät peltipurnukat, niin kissa ei ole juuri koiraa kummoisempi.

Lemmikeistä kasvissyöjät, kuten kalat ovat melko energiapihejä ruokansa suhteen. Ero esimerkiksi koiraan verrattuna on 3000-kertainen jos ylläolevat numerot pitävät paikkansa.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että lemmikki kuluttaa enemmän maa-alaa kuin esim. Intialainen: 


Amerikkalainen - 9.5 gha
Britti - 1.85 gha
Intialainen - 0.8 gha

Suomalaiset pyörivät yleensä vertailuissa lähellä Brittien energiankulutusta.

Eli jos olet varsinainen luontoystävä ja sinulla 7 koiraa niin voit harkita muutaman lahjoittamista naapureille. Toinen vaihtoehto on hankkia luomukissa, joka metsästää omat hiirensä.

Aihe on lopulta kauhean tärkeä ja samaan aikaan vaikea. Me rakastamme kaikki lemmikkejämme suuresti, mutta emme saa unohtaa, ettei edes söpöt pienet kissat saa sikailla planeettaamme pilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti