maanantai 21. marraskuuta 2011

7 - Älä odota, että poliitikot ratkaisevat ongelmat puolestasi


Usein huomaan, että ihmiset ympäri maailmaa syyttävät poliitikkoja monista maailman ongelmista aivan kuin heillä ei olisi itsellä osaa eikä arpaa ongelmian syntyyn. "Olemme kuhnastelleet jo liian kauan ympäristöongelmien kanssa" tai "Olemme saastuttaneet liikaa vesistöjä" tai muuta vastaavaa. Ja sitten perään tulee, että "Mikseivät yritysjohtajat ja poliitikot tee asialle jotain, s**keli!"

On melko hyödytöntä syyttää poliitikkoja tai suuria yrityksiä huonosta käytöksestä niin pitkään kuin olemme itse sohvalla löhöäviä, liian suurella autolla ajavia, lihaa syöviä ja ketjupolttavia kansalaisia.

Totuus on, että yritykset vastaavat täsmälleen siihen kysyntään mistä kansa on valmis maksamaan. Niin pitkään kuin ihmiset ja heidän kulutustottumuksensa eivät itse muutu, ei muutu mikään muukaan.

Ilmastonmuutoksen ensimerkit havaittiin jo yli sata vuotta sitten. 50 vuotta sitten Amerikan hallitus sai ensimmäisen vedenpitävän muistion ilmaston lämpenemisestä ja liiallisesta CO2-päästöistä. Kaikki tämä on ollut tiedossa jo vuosikymmenet, mutta silti poliitikot eivät ole saaneet aikaan sopua edes perustavanlaatuisista määritelmistä, kuten "mikä on metsä" - ihan oikeasti, tätä ei olla ratkaistu ja asiaa pohditaan vuosittain isoissa paneelikeskusteluissa.

Poliitikkojen rooli ympäristöongelmissa on toki tärkeä. Heidän tulee asettaa tiukat raamit kestävälle yritystoiminnalle, mutta niin pitkään kuin ihmiset jatkavat kaiken maailman krääsän kuluttamista päivästä toiseen, on turha kuvitella, että politiikka voisi ratkaista merien ylikalastusta, peltojen riistoviljelyä ja sademetsien hakkuita laidunmaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti